Ať je nám šest, nebo třicet, nepříjemný pocit vystoupení ze své komfortní zóny dobře známe.

První tábor je pro dítě něco nového a neznámého, což může být z počátku děsivé. A to bez rozdílu věku, ať jsou dítěti tři roky, nebo třináct let, vystoupení z přirozené komfortní zóny je těžkou zkouškou i pro nejednoho dospěláka.

Ráda se ptám dětí, co jim rodiče o našem táboře říkali, jak s nimi mluvili o tom, že na tábor pojedou. I bez otázky děti obvykle připojí sdělení, že měly z příjezdu do nového prostředí trochu strach. Ten ovšem brzy zažene zábava, nová přátelství a pocit sounáležitosti s ostatními táborníky i vedoucími. Prvotní strach se tak změní v kouzelné a nezapomenutelné zážitky.

Naprosto rozumíme tomu, že první tábor, a celkově první místo, kde je dítě samo bez své rodiny, může zpočátku vyvolat obavy. Doporučujeme si s dítětem promluvit o tom, kam pojede, přečíst si společně program tábora a prohlédnout si i fotografie místa. Důležité je zdůraznit, že tábor je pro dítě zážitkem, místem, kde si užije legraci a najde nové kamarády. Před několika lety jsem se bohužel setkala na našem letním muzikálovém táboře se slečnou, která měla z domova informaci, že na tábor jede za trest, protože doma zlobí a neposlouchá. Věřím, že by nikoho nenapadlo s dítětem takto jednat, protože je to ta nejhorší varianta, jakou lze pobyt na táboře dítěti podat.

Někdy i v situaci, kdy jako rodič uděláte vše správně, jste v psychické pohodě, nedáte na sobě znát stesk ani obavy, a přesto může být dítě plačtivé. Příjezdy bývají na táborech rychlé, hektické a často ani nevíte jméno člověka, který dítě přebírá. Rychlé loučení s rodiči v prostředí, kde táborník nikoho nezná, vyvolá nepříjemné pocity, které se pak mohou s dítětem nést po celou dobu pobytu.

Proto jsem na našich táborech zavedla zcela jiný systém. Příjezd dětí u nás vypadá jinak, než je na táborech obvyklé.

Přestože mají naše rodinné tábory kapacitu jednoho turnusu maximálně 30 dětí, na příjezd máme vyčleněné celé 3 hodiny. Ptáte se, proč? Díky tomu máme vždy dostatek času na aklimatizaci dětí, která je speciálně u menších táborníků velmi důležitá. Prvotní pocit z tábora i z nás, vedoucích, mnohdy určí celkovou náladu dítěte po celou dobu pobytu, jeho komfort a pocit bezpečí. Během 3 hodin vyčleněných na příjezd s námi můžete jako rodiče pobýt a účastnit se všech našich aktivit. Ujistíte se, že si dítě našlo kamarády, v pořádku se ubytovalo a má vše, co potřebuje. Uvidíte, jakým způsobem s dětmi komunikujeme a jak funguje spolupráce v týmu spolu s dětmi, nikoliv vedoucí versus děti proti sobě. A především budete odjíždět v klidu a s vědomím, že je o vaši ratolest dobře postaráno.

Modelová situace:

Běžné velké tábory: Přijedete na místo, kde si s kufry v ruce stoupnete do fronty k ,,odbavení,,. Dítě si v seznamu odškrtne a převezme cizí člověk, a vy odcházíte. Tato situace může být očima malého dítěte, které je navíc ještě v cizím prostředí, velmi stresující.

Tábory Amaritta: Přijedete na místo, kde můžete v klidu pobýt společně s dítětem. U připravených stolů najdete materiály pro kreativní tvoření, kreslení nebo modelování. Všichni vedoucí se postupně zapojují do činnosti s vámi i s dětmi, zapamatují si jejich jména a vytvoří příjemnou atmosféru. Po úvodním představení celého týmu si můžete projít celý areál i přilehlé pozemky, podívat se, kde bude dítě spát a kde bude trávit volný čas, dát si s námi něco dobrého nebo kávu, a k večeru v klidu odjíždět.

U nás se nesetkáte s tím, že přijdete, předáte dítě pro vás cizí osobě a musíte okamžitě odjet.

Těšíme se, že si s námi dáte něco dobrého a poznáte náš tým. I pro děti je taková atmosféra příjezdu mnohem vhodnější, než hektické loučení s kufry v ruce.

Kam dál?

Přečtěte si nejnovější blogové příspěvky!
  • Uspořádali jsme cirkusový workshop v základní škole Rybniště

    Děti si vyzkoušely program našeho cirkusového tábora.

    Číst více

  • Jak připravit dítě na jeho první tábor?

    Ať je nám šest, nebo třicet, nepříjemný pocit vystoupení ze své komfortní zóny dobře známe.

    Číst více

  • Navázali jsme spolupráci s charitativním projektem Patron dětí

    Patron dětí podpořil již bezmála 16 tisíc dětských příběhů, na které vybral více než 131 milionů korun.

    Číst více

  • Uspořádali jsme smyslohraní pro děti z dětského domova

    Hraní všemi smysly je oblíbená metoda zážitkového učení, které často využíváme i na našich táborech.

    Číst více

Nevíte si
s něčím rady?

Kontaktujte nás!