Proč na našich táborech vznikl Dobro – stánek? A komu vlastně pomáhá?

 

Pokud pravidelně čtete naše táborové noviny, nebo sledujete novinky na Facebooku nebo Instagramu, jistě už víte, že se na našich letních táborech opět objeví Dobro – stánek.

A jaký je příběh našeho Dobro – stánku?

Dlouho jsem přemýšlela, jak odpovědět na častou otázku dětí: ,,Kdy si budeme moct něco koupit?,, Několikrát jsme město během našeho táborového pobytu navštívili. Jaký byl výsledek?

  • V místních obchůdkách v malé obci byly dětem ovšem nabízeny nekvalitní sladkosti za neuvěřitelně vysokou cenu.
  • Nelíbilo se mi, že dítě podá paní za pultem papírovou bankovku, do ruky dostane nasypané drobné a odchází. Nezíská tak představu o tom, za jakou cenu si co koupilo, ani o hodnotě věcí či peněz.
  • Také si děti občas stěžovaly, že jim ve spěchu byla vrácena špatná částka.
  • A co je nejdůležitější – často jsme si všimli, že malé děti posuzují hodnotu produktů podle toho, kolik mají peněz. Pro toho, kdo má 20 korun, je zmrzlina za 15 korun drahá. Pro toho, komu rodiče dali 500 Kč, je ta zmrzlina velmi levná a klidně si dá dva kopečky.

Abychom v dětech vyvolali touhu po poznání, připravili jsme projekt ,,Dobro – stánek,,.

Na každém našem táboře otevřeme vlastní malý obchůdek – stánek, kde si děti mohou nakoupit dobroty jak za své peníze od rodičů, tak za naše táborové peníze.

Klady dobrostánku:

  • Každé dítě má na nákup dostatek času – samo si spočítá peníze, na nikoho nespěcháme a pobízíme, aby si spočítalo i vrácenou částku.
  • Trpělivě pomáháme počítat lízátka i peníze a rozvíjíme finanční gramotnost i v tom nejmenším táborníkovi.
  • Děti dostanou zdravé alternativy sladkostí a mlsání, nikoliv nekvalitní zboží plné chemie. Ve stánku nabízíme oříšky, krekry, sušené ovoce i zeleninu, ovocné bio kapsičky s vysokým obsahem ovoce, kvalitní džusy, ale najdete zde i čokoládu, lízátka, žvýkačky a vše, co si děti i dospěláci čas od času rádi dopřejí.
  • Ve stánku mohou děti nakupovat i táborovými penězi, které si vydělají při hrách a soutěžích, nebo díky dobrým skutkům, které odměňujeme. Pochopí tak lépe hodnotu peněz a úsilí, které musí dospěláci vynaložit, aby peníze získali.

Komu Dobro – stánek pomáhá?

  • Všechny peníze, které tímto utržíme, poputují do charitativního projektu Patron dětí, který pomáhá financovat dětem mimo jiné i pobyty na táborech, a se kterými úzce spolupracujeme.
  • I s dětmi mluvíme o tom, že stánek pomáhá. Ukážeme jim příběhy rodin, které dítě na tábor poslat z finančních důvodů nemůžou a často také společně s dětmi vybereme, komu náš dobro stánek pomůže tento rok.
  • Učíme děti, že peníze nerostou na stromech, že i rodiče je nějakým způsobem museli vydělat, svou prací a úsilím.

Naše táborníky se snažíme vzdělávat ve všech oborech, a věřte, že je to opravdu zajímá. Touží po poznání. Součástí celotáborové hry je finanční gramotnost, investování (obchodujeme například s vlastní táborovou kryptoměnou jménem Tira). Na praktických příkladech ukazujeme, co znamená udržitelnost hodnoty, nebo jak funguje inflace.

Děti se tak učí zábavnou formou a své peníze utrácí vědomě. Současně ví, že všichni společně pomůžeme dalším dětem, které s námi díky dobro – stánku mohou prožít následující léto naplno.

 

Děti na letním dětském táboře hrají bojovku a hledají poklad.

 

Kam dál?

Přečtěte si nejnovější blogové příspěvky!
  • Proč na našich táborech nejsou praktikanti?

    O táborníky se u nás starají pouze zkušení a plnoletí vedoucí, kteří úspěšně projdou výběrovým řízením.

    Číst více

  • Co dělají naši táborníci během školního roku?

    My to víme! Dětem se totiž věnujeme po celý rok, nejen o prázdninách. A co na to rodiče?

    Číst více

  • Vyrazili jsme na seznamovací pobyt nových táborníků

    V létě se k nám přidá spoustu nových dětí, proto jsme pro ně uspořádali seznamovací víkend.

    Číst více

  • Jak vybrat dobrý tábor?

    Podle čeho vybíráte pro vaše dítě ten nejlepší tábor? Jsou vaše požadavky dostatečně vysoké?

    Číst více

Nevíte si
s něčím rady?

Kontaktujte nás!